مراحل طراحی برد مدار چاپی PCB در نرم افزار Altium Designer

توسط | 25 آذر, 1398 | برد مدار چاپی, طراحی PCB, وبلاگ | 12 دیدگاه ها

مراحل-طراحی-pcb

آموزش طراحی PCB یوبرد

تجسم دنیای الکترونیک

آموزش های رایگان طراحی PCB

فیلم های آموزش طراحی PCB

آموزش خصوصی طراحی PCB

اخبار جدید یوبرد در اینستاگرام

PCB چیست؟ PCB مخفف عبارت Printed Circuit Board به معنای بورد مدار چاپی یا فیبر مدار چاپی است. این بورد از یک یا چند لایۀ عایق و یک یا چند لایۀ هادی ساخته شده است. امکان لحیم کردن قطعات الکترونیکی روی این بوردها وجود دارد و می توان با هادی های روی بورد اتصالات بین پایه های قطعات را برقرار کرد. این بورد ها ممکن است یک لایه، دو لایه یا چند لایه باشند. در بورد های یک لایه، یک صفحۀ عایق وجود دارد و لایه ای نازک از هادی روی آن کشیده شده است در PCB دو لایه، در دو طرف عایق لایه های نازک هادی وجود دارد. در PCBهای چند لایه، هم در دو طرف بورد لایۀ نازک هادی وجود دارد و هم در میان بورد، در بین صفحات عایق، لایه های نازک هادی تعبیه شده است. در PCB، ضخامت صفحات عایق معمولاً بین 0.2 mm تا 3.2 mm است و ضخامت هادی های آن معمولاً 35 یا 70 میکرومتر می باشد. البته ضخامت هادی 18 میکرومتر نیز استفاده می شود. جنس عایق ها معمولاً از FR4 است که این ماده از پشم شیشه و رزین اپوکسی ساخته شده است. جنس لایه های هادی نیز اغلب مس است. در شکل زیر تصویری از یک PCB خام را مشاهده می کنید.

تصویر 1 – یک PCB خام

تاریخچۀ ساخت PCB، مبحثی طولانی است. کافی است بدانیم پیش از به وجود آمدن PCB، قطعات در یک جعبه قرار می گرفت و پایه های آنها با سیم به هم متصل می شد. تصویر زیر دو نمونه دستگاه الکترونیکی بدون PCB است. همان طور که می بینید حجم دستگاه بزرگ و مسیرهای ارتباطی بین پایه های قطعات الکترونیکی طولانی است. همچنین برای اتصال پایه های قطعات به یکدیگر از سیم های مسی زیادی استفاده شده است.

تصویر 2 – نمای مدارات داخلی دو دستگاه بدون PCB

با پیشرفت صنعت الکترونیک و تولید دستگاه ها با مدارات بزرگ، این نیاز احساس شد که یک صفحه عایق وجود داشته باشد که بتوان قطعات الکترونیکی را روی آن قرار داد به طوری که بتوان قطعات را روی آن لحیم کرد و اتصالات الکتریکی بین آنها را برقرار کرد. تولید چنین وسیله ای در سریع تر شدن تولیدِ انبوه، کوچک تر شدن اندازۀ مدارها و درنتیجه دستگاه ها، خطای کمتر هنگام تولید، مصون تر شدن از نویز، مونتاژ آسان تر قطعات، عیب یابی راحت تر و … می توانست بسیار مؤثر واقع شود. در نهایت بورد مدار چاپی یا همان PCB در انواع و شکل های مختلف ساخته شد.

در این بورد ها لایۀ نازکی از نوارهای رسانا که اتصالات الکتریکی را بین قطعات برقرار می کند، در پشت و رو و بین یک یا چند صفحۀ عایق قرار گرفته است. ظهور این این بوردها ، خود در صنعت الکترونیک جایگاه ویژه ای دارد و علاوه بر اثرات مثبتی که ذکر شد، باعث پیشرفت سریع تر در این زمینه گردیده است. تصویر زیر نمونه هایی از PCB هستند که پیشرفت تکنولوژی و نیاز صنعت، پیشرفت این بوردها را باعث شد. در تصویر زیر سیر پیشرفت PCB به طور خلاصه بیان شده است. (ترتیب تصاویر بر اساس تاریخ ساخت ممکن است اشتباه باشد. هدف نشان دادن پیشرفت تکنولوژی PCB است.)

تصویر 3 – نمونه هایی از PCB، از گذشته تاکنون

در این نوشته قصد داریم مراحل طراحی یک PCB را بیان کنیم. در طی برگزاری چند دورۀ آموزش Altium Designer و دوره های آموزشی سخت افزار، لازم دانستیم به منظور واضح تر شدن کار با نرم افزار Altium Designer به بررسی مراحل طراحی یک PCB بپردازیم، تا کسانی که قصد دارند کار با نرم افزار آلتیوم دیزاینر را آغاز کنند، نگرشی اصولی نسبت به طراحی PCB در نرم افزار آلتیوم دیزاینر داشته باشند.

آموزش های مرتبط با این نوشته:

فیلم آموزش طراحی PCB با آلتیوم مقدماتی

فیلم آموزش لحیم کاری و مونتاژ

مراحل طراحی PCB در نرم افزار Altium Designer

در سال 1985 شخصی به نام نیک مارتین در استرالیا یک شرکت تولید نرم افزارهای طراحی الکترونیکی را تحت عنوان Altium تأسیس کرد. یکی از نرم افزارهای مشهور این شرکت Protel نام داشت و تا سال 2001 این شرکت به نام Protel شناخته می شد. در سال 2001 نام این نرم افزار به Altium تغییر کرد. این نرم افزار یک نرم افزار طراحی PCB با امکانات و قابلیت های فراوان است. در ادامه به مراحل کلی طراحی PCB در این نرم افزار می پردازیم.

به طور خلاصه برای طراحی PCB در نرم افزار Altium Designer به این صورت عمل می کنیم که ابتدا شماتیک مدار را در صفحۀ رسم شماتیک می کشیم. در صفحۀ رسم شماتیک، نماد شماتیکی قطعات که به آن شماتیک قطعه می گوییم، در کنار هم قرار داده می شوند و اتصالات بین آنها برقرار می شود. نام اتصالات بین قطعات در صفحۀ رسم شماتیک Wire (سیم) است. با انجام یک عمل ساده مدار کشیده شده در صفحۀ رسم شماتیک به صفحۀ رسم PCB منتقل می شود. به این صورت که در صفحۀ رسم شماتیک نماد قطعات را داشتیم و در صفحۀ رسم PCB شکل ظاهری خود قطعات را که فوت پرینت (Footprint) نام دارد، خواهیم داشت. در صفحۀ رسم PCB، فوت پرینت قطعات را در کنار هم و درجای مناسب قرار می دهیم و اتصالات بین آن ها را رسم می کنیم. به اتصالات در صفحۀ رسم PCB، ترک (Track) گفته می شود. در نهایت یک PCB طراحی شده خواهیم داشت.

تصویر 4 – مراحل کلی طراحی PCB در آلتیوم دیزاینر

در رسم شماتیک، ما شماتیک قطعاتی را استفاده می کنیم که کتابخانۀ آن قطعه از قبل وجود دارد. این کتابخانه ها را یا شرکت های سازندۀ قطعه منتشر می کنند و یا این که خودمان با استفاده از محیط های رسم کتابخانه آن ها را به وجود می آوریم. در طراحی PCB، این کتابخانه ها حداقل دو فایل هستند. یک فایل که حاوی نماد شماتیکی قطعات است و در صفحه شماتیک نمایش داده می شود و به آن کتابخانۀ شماتیک می گوییم و یک فایل که حاوی footprint قطعات است و به آن کتابخانۀ PCB می گوییم. هر یک از قطعات در کتابخانۀ شماتیک با فوت پرینت خودش در کتابخانۀ PCB مرتبط شده است. و وقتی از صفحۀ رسم شماتیک به رسم PCB می رویم، فوت پرینت همان قطعه ای که در صفحۀ رسم شماتیک هست در صفحۀ رسم PCB نمایش داده می شود. در صفحۀ رسم PCB نیز خطوط نازک سفید رنگی  پایه های قطعات را به هم وصل کرده است و راهنمایی برای رسم Track می باشد.

تصویر 5 – نمایی از شماتیک و فوت پرینت قطعات، صفحۀ رسم شماتیک و PCB و کتابخانه ها در آلتیوم دیزاینر

با توجه به مطالب گفته شده می توان به طور کلی گفت که مراحل طراحی PCB در Altium Designer به این صورت است:

  1. طراحی کتابخانۀ شماتیک؛
  2. طراحی کتابخانۀ PCB (فوت پرینت ها)؛
  3. طراحی شماتیک در صفحۀ رسم شماتیک؛
  4. طراحی PCB در صفحۀ رسم PCB (شامل جایگذاری قطعات و ترک کشی).

در نهایت PCB طراحی شده را ارزیابی می کنیم و در صورتی که طراحی ایراد یا مشکلی نداشته باشد، فایل آن را به شرکت های سازندۀ PCB می دهیم تا PCB را بسازند.

کتابخانه ها در Altium Designer و لزوم ساخت کتابخانه

پس از نصب نرم افزار Altium designer، تعدادی کتابخانه به همراه آن نصب می شود. اما این کتابخانه ها اغلب مناسب طراحی ما نیستند و ما نیاز داریم کتابخانه هایی برای کاربردهای خود داشته باشیم. هم از این لحاظ که این کتابخانه ها همۀ قطعاتی را که ما قرار است استفاده کنیم، شامل نمی شوند، هم این که ممکن است در آنها نکاتی که در طراحی، ساخت و مونتاژ ما وجود خواهد داشت، رعایت نشده باشد. همچنین برای استفاده از یک یا چند قطعه لازم است چندین کتابخانه را به نرم افزار اضافه کنیم که در سرعت عملکرد نرم افزار و همچنین سرعت جست و جوی قطعات در نرم افزار تأثیر منفی دارد.

ما ممکن است کتابخانه های آلتیوم را از جایی تهیه کنیم. مثلاً آنها را از اینترنت دانلود کنیم. یا از کسی که آنها را ساخته بگیریم. این امر در کتابخانۀ شماتیک ممکن است مشکلی نداشته باشد. نهایتاً شکل ظاهری شماتیک قطعات مورد پسند ما نیست و یا نمادهای شماتیک قطعات اشتباه رسم شده اند. این امر در طراحی PCB مشکلی به وجود نمی آورد. تنها مشکل آن شماتیک مداری است که رسم کرده ایم که ممکن است مورد پسند ما نباشد و یا شماتیک قطعه ای اشتباه رسم شده باشد.

اما کتابخانۀ PCB بسیار مهم است. و بهتر است ما خودمان آن را طراحی کنیم. و یا اگر کتابخانۀ PCB را از جایی تهیه کرده ایم، فوت پرینت قطعات را متناسب با کاربرد و طراحی خودمان تغییر دهیم. برای مثال ما یک کانکتور micro USB در طراحی PCB خود داریم. فوت پرینت این کانکتور اگر بخواهیم با دست مونتاژ کنیم شکل و ابعاد خاصی دارد. حال اگر بخواهیم تعداد بالایی از بورد را مونتاژ کنیم و بخواهیم مونتاژ با دستگاه انجام شود، فوت پرینت همان micro USB باید تفاوت داشته باشد.

تصویر 6 – پکیج های مختلف micro USB

در بازار برای قطعات با یک اسم شکل های متفاوت وجود دارد. مثلاً برای micro USB چندین مدل وجود دارد. ما نمی توانیم یک فوت پرینت را برای همۀ آنها استفاده کنیم. هر مدل فوت پرینت خاص خود را باید داشته باشد. در غیر این صورت ممکن است قطعه اصلاً روی بورد مونتاژ نشود. و یا به سختی مونتاژ شود.

حال فرض کنید برای یک قطعه که چندین مدل از آن وجود دارد یک فوت پرینت از اینترنت دانلود کرده ایم. خود قطعه را نیز خریداری کرده ایم. بهترین کار این است که ما خود برای آن قطعه یک فوت پرینت برای کاربرد خودمان طراحی کنیم. و یا فوت پرینتی را که داریم متناسب با قطعۀ خریداری شده و در نظر گرفتن نکات طراحی خودمان ویرایش کنیم.

تصویر 7 – فوت پرینت و مدل سه بعدی یک پتانسیومتر SMD

بنابراین برای طراحی اصولی PCB و همچنین طراحی PCB اصولی لازم است کتابخانه هایی مختص طراحی خود بسازیم. حتی اگر این کتابخانه ها را بخواهیم تنها در یک پروژه استفاده کنیم. از این رو در Altium Designer امکانات ساخت کتابخانه های شماتیک و PCB را به وجود آورده اند. می توانیم کتابخانه های موجود را در محیط های رسم کتابخانه ویرایش کنیم و یا کتابخانه هایی برای خود به وجود بیاوریم.

یک روش غیر اصولی طراحی PCB و اهمیت طراحی شماتیک

یکی از اصول طراحی PCB، رسم شماتیک است. برخی بدون رسم شماتیک اقدام به طراحی در محیط PCB می کنند. فوت پرینت قطعات را در کنار هم قرار می دهند و پایه های قطعات را با ترک به یکدیگر متصل می کنند. این روش اصلاً روش مناسبی نیست. زیرا در محیط شماتیک می توان برای هر نت (گِرِه یا net) یک نام در نظر گرفت. در صورت طراحی PCB بدون شماتیک، دیگر نمی توان برای نت ها نام در نظر گرفت. همچنین به پدها (pad) و وایاها (via) نیز نمی توانیم نامی را اختصاص دهیم. نمی توانیم ترک ها را دسته بندی کنیم و به طور کلی نمی توانیم یک طراحی حرفه ای، گویا و قابل تعمیمی داشته باشیم.

روش اصولی طراحی PCB این است که ابتدا (پس از ساخت کتابخانه های شماتیک و PCB) شماتیک مدار طراحی شود، سپس اقدام به طراحی PCB شود. امروزه با پیشرفت نرم افزار آلتیوم دیزاینر، ابزارهایی در آن وجود دارد که با استفاده از این ابزارها می توان به راحتی شماتیک یک بورد خیلی پیچیده را به تنهایی و یا با همکاری دیگران طراحی کرد.

حال فرض کنیم می خواهیم یک PCB پیچیده طراحی کنیم. آیا بدون استفاده از شماتیک می توان PCB را طراحی کرد؟ در جواب باید بگوییم اگر هم این کار امکان پذیر باشد، شاید ده ها برابر زمانی که در طراحی PCB با شماتیک صرف می شود، باید صرف طراحی PCB بدون شماتیک شود. بنابراین مرحلۀ طراحی شماتیک در طراحی PCB اهمیت ویژه ای دارد.

به بخشی از PCB بورد توسعۀ ATmega 64pin در تصویر زیر توجه کنید. در یک بورد به ابعاد 115 در 63 میلی متر، تعداد زیادی ترک با ابعاد خیلی کم ترسیم شده است. بدون شک طراحی چنین PCBای بدون طراحی شماتیک کاری بسیار دشوار و زمان بر خواهد بود. مرحلۀ طراحی شماتیک این بورد از قابلیت مولتی شیت (multi sheet) استفاده شده است. قابلیت مولتی شیت در نرم افزار آلتیوم یکی از ابزارهای مهم برای هر چه خوانا تر شدن طراحی است. در نوشته های بعدی دربارۀ مولتی شیت بیشتر صحبت خواهیم کرد.

تصویر 8 – بخشی از PCB بورد توسعۀ ATmega 64pin در آلتیوم دیزاینر

در تصویر زیر نیز می بینیم که برای بورد توسعۀ ATmega 64pin از قابلیت مولتی شیت استفاده شده است. این قابلیت باعث می شود بتوانیم شماتیک را به صورت سلسله مراتبی (Hierarchical) رسم کنیم. روش رسم شماتیک به صورت سلسله مراتبی در آموزش طراحی PCB بررسی می شود.

تصویر 9 – بخشی از شماتیک بورد توسعۀ ATmega 64pin به صورت سلسله مراتبی

طراحی PCB در صفحۀ رسم PCB

همان طور که گفته شد، رسم PCB یک بورد در صفحۀ رسم شماتیک یکی از مراحل طراحی PCB است. این مرحله را به صورت زیر به چند مرحلۀ کوچکتر تقسیم می کنیم.

جایگذاری فوت پرینت قطعات در PCB

اولین قدم طراحی PCB در صفحۀ رسم PCB، جایگذاری فوت پرینت قطعات در مکانی مناسب (placement) است. در جایگذاری قطعات لازم است به نکات مهمی توجه کنیم. تجربه و رعایت نکات جایگذاری باعث می شود بتوانیم یک ترک کشی مناسب، اصولی و راحت داشته باشیم. در امر جایگذاری قطعات هر چه تجربۀ بیشتری داشته باشیم، PCB بهتر و ترک کشی بهتر و راحت تری خواهیم داشت. اگر به نکات جایگذاری قطعات توجه نکنیم و یا تجربۀ کافی نداشته باشیم ممکن است در نهایت چند ترک را نتوانیم رسم کنیم. یعنی جایگذاری قطعات طوری بوده که ترک هایی که ترسیم کرده ایم، فضای بورد را اشغال کرده اند و نمی توانیم ترک های دیگر را ترسیم کنیم. در نهایت نیز برای رسم آن ترک ها مجبوریم جایگذاری قطعات را تغییر بدهیم و ترک ها را از ابتدا ترسیم کنیم.

رسم ترک در محیط رسم PCB

بعد از مرحلۀ جایگذاری نوبت به ترک کشی می رسد. در ترک کشی نیز باید قواعد و نکاتی را رعایت کنیم. این قواعد مربوط به تفکیک ترک های آنالوگ، دیجیتال، RF، مسائل مربوط به ترک های تغذیه و گراند و … می شوند.

ارزیابی PCB به صورت نرم افزاری و سخت افزاری

بعد از مرحلۀ رسم ترک ها باید PCB رسم شده را ارزیابی کنیم. این ارزیابی می تواند در شبیه ساز انجام شود و یا یک بورد نمونه ساخته شود و ارزیابی به سخت افزاری صورت گیرد. ارزیابی در نرم افزاری مانند ADS می تواند انجام شود. خیلی از PCBهایی که می سازیم و استفاده می کنیم ملاحظات خاصی ندارند و گاهی نیز نمونۀ اولیۀ یک بورد هستند. و یا یک مدار ساده است و قرار نیست کار بحرانی و مهمی را انجام دهند. در چنین مواردی نیاز به ارزیابی و تست بورد نیست.

ساخت PCB طراحی شده

پس از طراحی PCB توسط نرم افزار Altium Designer، نوبت به ساخت آن می رسد. برای ساخت آن ابتدا باید فایل PCB یا فایل های دیگری را که نرم افزار می سازد، به شرکت های فعال در زمینۀ ساخت PCB بدهیم. شرکت مذکور هنگام دریافت فایل های نرم افزار، اطلاعات دیگری نیز از ما می گیرد. این اطلاعات شامل رنگ PCB، جنس فیبر، ابعاد بورد، ضخامت مس روی فیبر و … می باشد. که هنگام سفارش باید این اطلاعات را تکمیل کنیم. PCB را خودمان هم می توانیم بسازیم. کافی است PCB خام تهیه کنیم و طرحمان را به روشی روی آن چاپ کنیم. سپس بورد را داخل اسید بیندازیم تا ترک ها پدیدار شوند. بعد از آن باید بورد را شست و شو داده و جاهایی از آن را که نیاز است سوراخ کاری کنیم. برای این کار نیز روش های مختلفی وجود دارد که از حوصلۀ این نوشته خارج است.

تصویر 10 – یک نمونه PCB ساخته شده مربوط به یک GSM controller

پس آماده شدن PCB باید قطعات را روی آن مونتاژ کنیم. مونتاژ نیز روش ها و نکات خاص خود را دارد. در آموزش مونتاژ و لحیم کاری، بحث مونتاژ قطعات مختلف روی بورد گفته می شود.

تصویر 11 – همان PCB با قطعات مونتاژ شده

از معرفی مراحل طراحی PCB در آلتیوم دیزاینر نتیجه می گیریم:

  1. PCB یک اختراع بسیار مهم در صنعت الکترونیک است. اختراع PCB، پیشرفت دستگاه های الکترونیکی را تسریع بخشید.
  2. PCBها می توانند یک لایه، دولایه یا چند لایه باشند.
  3. مراحل کلی طراحی PCB شامل طراحی کتابخانه های شماتیک و PCB، طراحی در محیط رسم شماتیک، طراحی در محیط رسم PCB و ارزیابی PCB می شود.
  4. در طراحی مدار چاپی با نرم افزار Altium Designer می توان هم شماتیک و هم PCB را طراحی کرد.
  5. استفاده از کتابخانه های مختص پروژۀ در دست طراحی، اهمیت ویژه ای دارد. بدین معنا که کتابخانه های شماتیک و PCB مورد استفاده برای کاربرد همان پروژه طراحی شده باشند.
  6. طراحی PCB بدون شماتیک کاری غیر اصولی و ناصحیح است. باید همواره مرحلۀ رسم شماتیک به انجام برسد.
  7. طراحی PCB در صفحۀ رسم PCB شامل سه مرحلۀ جایگذاری فوت پرینت ها، ترک کشی و ارزیابی است.

سفارش پروژه میکروکنترلر یوبرد

زیرساخت مطمئن صنعت

رضا اسدی

رضا اسدی

مدیر یوبرد، خالق و توسعه دهندۀ پلتفرم یوبرد، مجری پروژه های الکترونیکی، فعال در صنعت آسانسور، سابقه فعالیت در صنعت خودرو و همکاری در صنعت پزشکی و صنایع دیگر، آموزگار آموزش های یوبرد

جدیدترین تاپیک های طراحی PCB

تست-الکتریکال-pcb

تست الکتریکال PCB و روش های آن

تست الکتریکال برد مدار چاپی چیست؟ برخی انواع تست PCB، تست الکتریکال PCB، پارامترهای اندازه گیری در تست الکتریکال، روش های تست الکتریکال برد مدار چاپی، روش تست Flying probe، روش تست Universal grid یا Bed of nails، نکات تست الکتریکال برد مدار چاپی

رله-relay

رله، سوییچ تحریک پذیر

تعریف رله، تاریخچه، طرز کار رلۀ الکترومکانیکی، اصطلاحات، انواع الکترومکانیکی، رلۀ حالت جامد، رلۀ هیبریدی، رلۀ حرارتی و انواع تحریک شونده با عوامل غیر الکتریکی، انواع موجود در صنعت برق و برق صنعتی، رلۀ ایمنی و برخی انواع حفاظتی، رلۀ دیجیتال، لزوم استفاده و راه اندازی رله، مشخصات الکتریکی

دیود-tvs

دیود TVS، حذف ولتاژ گذرا و ESD

ولتاژ گذرا و TVS (Transient Voltage Suppression) چیست؟ دیود TVS چیست؟ حذف ولتاژ گذرا با دیود TVS، حذف تخلیه الکتریسیته ساکن (ESD) با TVS، مشخصات الکتریکی دیودهای TVS، انواع دیودهای TVS، نماد شماتیک دیودهای TVS، کاربرد دیودهای TVS، کاربرد خودرویی، تفاوت دیودهای TVS و دیودهای زنر، انتخاب دیودهای TVS مناسب

original-and-fake-electronic-components

تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی از تقلبی

سرچشمۀ قطعات الکترونیکی تقلبی کجاست؟ روش های تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی و تقلبی، خرید از تأمین کنندگان معتبر، تشخیص از روی ظاهر، تشخیص از عملکرد قطعات، تشخیص با استفاده از X-ray، اثرات فرایند Sand Blasting و Blacktopping، تست مقاومت در مقابل حرارت، مارک گذاری جوهر افشان، نامرتب و اشتباه

12 دیدگاه ها

  1. سلام

    واقعا عالی بود، یک سوال ذهن منو درگیر کرد که بجز نرم افزار آلتیوم چه نرم افزارهای دیگه ای برای طرای pcb داریم؟ آیا آلتیوم بهتره؟ در کل روند نرم افزارهای طراحی pcb چگونه هست؟ منظورم این هست که قبل آلتیوم دیزاینر و بعدش چه نرم افزارهای در این زمینه داشته ایم. رقبای اصلی این نرم افزار کدام نرم افزارها می باشند؟ با سپاس از شما استاد عزیز

    پاسخ
    • سلام. خیلی ممنون. با نرم افزارهای Autodesk EAGLE و Allegro و KiCad EDA و SolidWorks PCB و ExpressPCB Plus و DipTrace و CircuitMaker و PADS و … هم میشه به طراحی PCB پرداخت. همۀ این نرم افزارها با گذر زمان در حال پیشرفت هستن و هر کدوم نسبت به هم توی یه سری ویژگی ها برتری دارن. مثلاً دو نرم افزار Allegro و Altium هر کدوم توی یه بخش هایی نسبت به هم برتری دارن: به عنوان مثال نرم افزار Allegro از لحاظ شبیه ساز قدرت مند تره. آلتیوم رابط کاربری راح تری داره وهمچنین توی آلتیوم میشه FPGAها رو برنامه ریزی کرد. ابزارها و امکانات نرم افزارها هم توی این که چه نرم افزاری بهتره دخیل هستن. خلاصه با این که سایت هایی وجود دارن که از لحاظ کیفیت نرم افزارهای طراحی PCB رو رتبه بندی می کنن، نظرم اینه که بهترین نرم افزار PCB اونی هست که با استفاده از اون بشه به راحتی کتابخانه های مناسب و حرفه ای ساخت و قسمت های مختلف طرح رو دسته بندی کرد (مثل قابلیت Multisheet آلتیوم). همچنین ابزارهای اون برای طرح های پیچیده و بردهای چند لایه کافی باشه. البته خیلی کلی گفتم. مقایسۀ نرم افزارهای مختلف طراحی PCB به یه نوشتۀ مفصل نیاز داره که انشاءالله در نوشته های آینده این مقایسه رو انجام خواهیم داد. دربارۀ این که روند نرم افزارها به چه شکل هستش باید گفت که نرم افزار Protel PCB در سال 1985 توسط شرکت Protel ساخته شد. در سال های بعد نام شرکت Protel به Altium و نام نرم افزار Protel PCB هم به Altium Designer تغییر کرد. رقیب جدی Altium Designer نرم افزار Autodesk EAGLE هستش.

      پاسخ
  2. سلام استاد. در مورد مراحل تست برد مدار چاپی مطلبی جایی قرار ندادید؟

    پاسخ
    • سلام. تا جایی که بتونیم در قالب نوشته قرار میدیم. این موضوع به صورت کامل توی دوره های آموزش برد مدار چاپی PCB یوبرد بررسی میشه.

      پاسخ
  3. سلام. ممنون از مطالب خوبتون. درباره طراحی کتابخونه ها هم مطلب بذارید. با تشکر

    پاسخ
    • سلام. خواهش میکنم. حتماً در آینده دربارۀ ساخت کتابخانه توی آلتیوم مطلب میذاریم.

      پاسخ
  4. سلام استاد عزیز
    ببخشید شاید سوالم یکم خصوصیتر باشه
    من دیپلم الکترو تکنیک دارم(برق قدرت)، علاقه زیادی به برد و الکترونیک دارم بنظر شما اگه ادامه تحصیل بدم میتونم بجایی برسم
    سال ۱۳۸۷تقریبا ترک تحصیل کردم
    لطفا راهنماییم کنین

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز. این که یک کاری رو شروع کنید و ان شاءالله در آینده پر ثمر بشه، باید علاوه بر علاقه، امید و تلاش هم داشته باشید. فعالیت توی زمینۀ الکترونیک و الکترونیک دیجیتال مثل میکروکنترلرها، FPGAها و شاخه های دیگۀ الکترونیک، نیاز داره که با حداکثر تلاش کار کنید. اگر تلاش کنید و خدا بخواد، حتماً موفق میشید. حالا ممکنه برای افراد مختلف شرایط خاص هم وجود داشته باشه و بهترین راه اینه که از مشاوران تحصیلی و مشاوران شغلی، مشاورۀ تخصصی دریافت کنید و به کمک تخصص این مشاوران، تصمیم نهاییتون رو بگیرید. برای شروع فعالیت توی زمینۀ الکترونیک، شاخه های مختلفش، آموزش های زیادی وجود داره. صنعت هم نیازمند افراد متخصصه و هر چی تخصص بالاتر باشه و حرفه ای تر باشید، شغل مناسب تری براتون وجود داره. و این موضوع هم در نظر داشته باشید که رسیدن به تخصص و حرفه ای شدن، ممکنه چند سال، مثلاً 5 سال زمان ببره. که این مدت بستگی به تلاش و نحوۀ تحصیلتون داره. البته منظورم از تحصیل صرفاً دانشگاه نیست. تحصیل میتونه با دوره های آموزشی و فیلم های آموزشی و کارآموزی و موارد مختلف دیگه باشه. امیدوارم که تونسته باشم تا حدی راهنماییتون کرده باشم. موفق باشید

      پاسخ
  5. روش های تعبیه فیلم های نازک مغناطیسی به عنوان اجزای پسیو در PCB رو میشه بگین؟

    پاسخ
  6. سلام و عرض ادب خدمت استاد گرامی
    خواستم بابت این آموزش خوب تشکر کنم.
    امیدوارم همیشه موفق و پیروز باشید.

    پاسخ
    • سلام. خیلی ممنون از لطف و محبت شما. من هم همین آرزو رو برای شما دارم.

      پاسخ
  7. سلام مهندس ممنون بابت مطالب خوبتون من 50 سالمه از نوجوانی علاقه زیادی به الکترونیک داشتم نتونستم درس بخونم الان دارم سعی میکنم یادبگیرم شرایط ندارم هزینه کنم یمشکل دارم در صورت امکان راهنمایی کنیذ .من داشتم ارورهای طرح pcb که با آلتیوم رسم کرده بودم رو برطرف میکردم نمیدونم چکار کردم الان میخوام خطوط مسی رو بکشم از حالت قبلی خارج شده دیدید وقتی سیمهای که به هم مربوط نیستن وقتی نزدیک هم میشدن از هم فاصله میگرفتن تا سیم و به پین مربوط رسم کنیم الان به هرجا بکشم وصل میشه چطور میشه به حالت پیشفرض برگشت ممنون

    پاسخ

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آموزش های یوبرد

آموزش TFT LCD با TouchGFX و STM32 یوبرد

گرافیک کاربرپسند با میکروکنترلر ST

آموزش FreeRTOS یوبرد

زمان واقعی در میکروکنترلر و پردازنده های کوچک با FreeRTOS

آموزش طراحی PCB و نویز یوبرد

تجسم دنیای الکترونیک

آموزش زبان C و MISRA-C یوبرد

گام نخست دنیای میکروکنترلر

آموزش لحیم کاری و IPC-A-610 یوبرد

ساخت دنیای الکترونیک

آموزش آردوینو یوبرد

جادۀ آسفالت میکروکنترلر

آموزش ماژول های SIM800 یوبرد

تلفن همراه صنعت

آموزش زبان ++C و ++MISRA-C یوبرد

لمس شی گرایی در میکروکنترلرها

آموزش میکروکنترلرهای AVR یوبرد

شاهکار 8 بیتی Atmel

آموزش میکروکنترلرهای LPC یوبرد

یادگار فیلیپس

دانلود

لطفا برای دریافت لینک دانلود اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید
ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 4 دقیقه است