تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی از تقلبی

توسط | 9 فروردین, 1399 | AVR, lpc, STM32, آردوینو, الکترونیک, طراحی PCB, لحیم کاری و مونتاژ, وبلاگ | 24 دیدگاه ها

original-and-fake-electronic-components

آموزش لحیم کاری و استاندارد IPC یوبرد

ساخت دنیای الکترونیک

آموزش های رایگان لحیم کاری استاندارد

فیلم های آموزش لحیم کاری حرفه ای

آموزش خصوصی لحیم کاری و مونتاژ

اخبار جدید یوبرد در اینستاگرام

همان طور که می دانید امروزه مثل اکثر صنایع دیگر، در صنعت الکترونیک نیز قطعات الکترونیکی تقلبی (Fake) وجود دارد. اخبارها این را می رسانند که قطعات الکترونیکی جعلی حتی در سیستم های حساسی مثل نظامی و تجهیزات پزشکی نیز مشاهده شده اند. قطعات تقلبی باعث عملکرد نامطوب مدار می شود. اگر قصد طراحی یک محصول الکترونیکی قابل اعتماد را دارید باید تمامی جوانب را در نظر بگیرید. اگر تمامی دیگر موارد را رعایت کرده باشید اما از قطعات الکترونیکی غیر اصل استفاده کنید، باز هم محصول عملکرد مطلوبی نخواهد داشت. لذا با توجه به این که قطعات تقلب می توانند تمامی زحمات یک تولید کننده را به هدر دهند، این امر برای تولید کنندگان و حتی برای توزیع کنندگان منصف و آگاه نیز امری بسیار مهم است. همچنین با افزایش قطعات تقلبی در دنیا، دانش تشخیص قطعات تقلبی نیز اهمیت بیشتری پیدا کرده است. یک واحد تأمین و ارزیابی قطعات، یکی از ارکان مهم برای هر مرکز توزیع و یا تولیدی است. شاید جالب باشد بدانید که خیلی از مراکز، حتی تولید کنندگان محصولات حساس نیز فاقد واحد تأمین و ارزیابی قطعات هستند. این موضوع یکی از دلایل اصلی عدم کیفیت محصولات برخی توزیع کنندگان و تولید کنندگان است. یوبرد مفتخر است در این نوشته که یکی از قسمت های آموزش «حذف نویز در بردمدار چاپی» بوده، به نوعی به آموزش تصویری تست قطعات الکترونیکی و روش های تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی از تقلبی می پردازد.

نماد شماتیکی قطعات الکترونیکی

 

سرچشمۀ قطعات الکترونیکی تقلبی کجاست؟ چطور ساخته می شوند؟

شاید برای برخی سوال باشد که چه روش هایی برای ساخت قطعات الکترونیکی تقلبی (Counterfeit Electronic Components) وجود دارد؟ برای پاسخ به این سوال شما را دعوت به دیدن تصاویر زیر می کنم.

نحوه-ساخت-قطعات-الکترونیکی-تقلبی

تصویر 1 – جدا سازی قطعات از بردهای الکترونیکی برای ساخت قطعات تقلبی

روش-ساخت-قطعات-الکترونیکی-تقلبی

تصویر 2 – دمونتاژ قطعات الکترونیکی برای ساخت قطعات تقلبی

ساخت-قطعات-الکترونیکی-تقلبی

تصویر 3 – از بین بردن مارک روی قطعات الکترونیکی برای ساخت قطعات تقلبی

بعد از مراحل فوق با روش های مختلفی مثل Blacktopping، روکش و مارک های جدیدی بر روی قطعات درج شده و در بسته بندی قرار گرفته و به فروش می رسد. شاید فکر کنید که این کار سودی نداشته باشد. اما اگر بگوییم که سوله های بزرگی از این بردها و تراشه های الکترونیکی در کشورهایی مثل چین با هزینۀ نیروی کار پایین درحال فعالیت هستند و حتی تراشه های CPU های شرکت هایی مثل Intel یا ARM را Renew می کنند (آموزش میکروکنترلر ARM STM32)، شاید دیدگاهتان تغییر کند. با این تصاویر و این متن شاید متوجه شده باشیم که چرا بسیاری از قطعات الکترونیکی که تهیه می کنیم عملکرد خوبی ندارند، یا این که هیچ عملکردی ندارند و حتی برخی قطعات یک قطعۀ دیگر هستند.

 

روش های تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی و تقلبی

اگر دو عدد از یک قطعه الکترونیکی را در جلوی شما قرار دهند و بپرسند که کدامیک از آنها اصلی است، آیا می توانید پاسخ دهید؟ معیار شما برای پاسخ چیست؟ روش تست قطعات الکترونیکی برای تشخیص قطعات الکترونیکی تقلبی (Counterfeit Electronic Components) را می دانید؟ اگر اطلاعات کافی در مورد تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی و تقلبی نداشته باشید، تشخیص آنها نیز برای شما ممکن نخواهد بود (مولتی متر پایه ای ترین ابزار تست قطعات الکترونیکی است). در نتیجه قبل از این که اقدام به تهیۀ قطعه، به خصوص در تعداد بالا برای پروژه ای که به تولید رسیده، کنید نیاز به اطلاعات کافی در مورد قطعات الکترونیکی تقلبی و اصلی دارید تا بتوانید آنها را به خوبی تشخیص دهید. با توجه به این که مبحث تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی سالهاست که به یک دغدغه تبدیل شده، استاندارد گذارهایی مثل SAE نیز در این زمینه استاندارهایی را تدوین کرده اند. یوبرد تشخیص قطعات الکترونیکی را به روش های کلی زیر تقسیم کرده است:

  • خرید از تأمین کنندگان معتبر قطعات الکترونیکی اورجینال
  • تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی از روی ظاهر آنها
  • تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی با توجه به عملکرد آنها
  • تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی با استفاده از X-ray

در ادامه به بررسی موارد فوق می پردازیم:

خرید از تأمین کنندگان معتبر قطعات الکترونیکی اورجینال

اگر خرید خود را از تأمین کنندگان معتبر انجام دهید، می توان گفت که به احتمال بسیار زیاد قطعات الکترونیکی اورجینال  تهیه کرده اید. اما تأمین کنندگان معتبر قطعات الکترونیک اورجینال کدام تأمین کنندگان هستند؟ به طور کلی تنها می توان آن دسته از تأمین کنندگان را معتبر دانست که در سایت شرکت سازندۀ تراشه به عنوان تأمین کننده معرفی شده باشد. با مراجعه با سایت های سازندگان قطعات الکترونیکی می توانیم این مورد را مشاهده کنیم. مثلاً شرکت NXP در زمانی که قصد تهیۀ یک قطعه را داشته باشید، بعد از انتخاب، قاره و کشور مورد نظر، آدرس و شماره تلفن تأمین کنندگان مورد تایید این شرکت به شما نشان داده خواهد شد. اما با توجه به این که اکثر شرکت های سازندۀ تراشه، تأمین کنندۀ معتبر در کشور ما ندارند و اگر قصد یا توان خرید خارج را نداریم و همچنین تأمین کنندگان دیگر که در بازار کشور وجود دارد را نمی شناسیم، می توانیم برای خرید از آشنایان تولید کنندۀ با تجربه در این زمینه کمک بگیریم.

تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی از روی ظاهر آنها

در تولید بسیاری از قطعات الکترونیکی تقلبی، در مرحله ای که پکیج قطعه ساخته یا ساخت مجدد می شود، از روش های با دقتی کمتر از شرکت سازندۀ اصلی در فرایند های لیبل گذاری و ساخت یا ترمیم پکیج استفاده می شود. در نتیجه در بسیاری از موارد تشخیص قطعات الکترونیکی تقلبی (Counterfeit Electronic Components) از روی ظاهر ممکن است. بعضی از این قطعات الکترونیکی تقلبی را با چشم غیر مسلح، بعضی را با استفاده از ذره بین و برخی دیگر را با استفاده از میکروسکوپ می توان تشخیص داد. دو فرایند معمول برای کشیدن یک روکش بر روی بدنۀ قطعه و برچسب گذاری آن، فرایند های Sand Blasting و Blacktopping است.

اثرات فرایند Sand Blasting و Blacktopping

فرایند Sand Blasting یکی از روشهای از بین بردن مارک قطعات است. فرایند Sand Blasting از جمله فرایندهایی است که باعث ایجاد ESD بر روی قطعات و احتمالاً معیوب شدن آنها می شود. در این روش امکان دارد که ذراتی توپی مانند مثل شن روی پایه های قطعات بجا بماند یا این که این فرایند در سطح رویی یا زیرین قطعه به صورت ناقص انجام شود و همۀ سطح را پوشش ندهد. اینها مواردی هستند که با استفاده از ذره بین قابل مشاهده هستند. از جمله این موارد می توان به موارد موجود در تصاویر زیر اشاره کرد:

اثر-sand-blasting-پایه-قطعات

تصویر 4 – اثر Sand Blasting بر روی پایه قطعات الکترونیکی

اثر-sand-blasting-پکیج-قطعات

تصویر 5 – اثر Sand Blasting بر روی پکیج قطعات الکترونیکی

یکی دیگر از فرایندهای Remark بر روی پکیج قطعات الکترونیکی، فرایند Blacktopping است. در این فرایند نیز با توجه به دقت پایین، باعث بوجود آمدن سطح غیر صیقلی بر روی قطعات الکترونیکی تقلبی، سیاهی بیش از حد، حفره هایی که روی قطعه بسیار کوچکتر و … می شود. نمونه هایی از اثرات فرایند Blacktopping در تصویر زیر مشاهده می شود:

اثرات-فرایند-blacktopping-قطعات-الکترونیکی

تصویر 6 – برخی اثرات فرایند Blacktopping بر روی قطعات الکترونیکی تقلبی

در تصاویر زیر، اثراتی در قطعات الکترونیکی تقلبی را می بینیم که از دید یک شخص مجرب در تأمین قطعات، اثراتی فاحش در یک قطعه الکترونیکی بوده و با اولین نگاه متوجه این موارد می شود.

برخی-اثراتblacktopping-قطعات-الکترونیکی

تصویر 7 – مشخص بودن قطعات Renew با فرایند Blacktopping با چشم غیر مسلح

همچنین همان طور که در تصویر زیر مشخص است، قطر حفره های بر روی تعدادی از یک قطعه Renew باهم برابر نیست.

حفره-قطعات-الکترونیکی-تقلبی-renew

تصویر 8 – ناهماهنگی حفره ها در چند قطعۀ Renew

مورد دیگر در قطعات الکترونیکی تقلبی در حفره هایی از قطعه که مشخصاتی از قطعه درج شده، قابل مشاهده است. در قطعات اصلی این حفره ها به صورت شفاف بوده (مثلاً تصویر زیر در آی سی سمت چپ، نام کشور سازنده به صورت شفاف مشخص است.) یا این که به صورت غیر صیقلی هستند. مثلاً تصویر زیر در آی سی سمت راست که تراشۀ AVR ATmega32 است (آموزش AVR).

اثرات-فرایند-renew-قطعات-الکترونیکی

تصویر 9- حفره های روی یک قطعه الکترونیکی اصلی و یک قطعه تقلبی

در برخی از قطعات الکترونیکی تقلبی حتی شفافیت و میزان صیقلی بودن سطح روی آی سی با زیر آن متفاوت است. این مورد در تصویر زیر مشاهده می شود:

تفاوت-سطح-قطعات-الکترونیکی-تقلبی

تصویر 10 – تفاوت شفافیت سطح زیر و روی یک قطعه الکترونیکی

مارک گذاری جوهر افشان، نامرتب و اشتباه در قطعات الکترونیکی تقلبی

شرکت های تولید کنندۀ قطعات الکترونیک اورجینال معمولاً از ماشین لیزر CO2 برای مارک گذاری بر روی قطعات استفاده می کنند. اما در قطعات الکترونیکی تقلبی (Counterfeit Electronic Components) از روش های جوهر افشان بی کیفیت استفاده می شود. اگر یک تولید کنندۀ با تجربه باشید احتمالاً با گفتن جملۀ فوق به یاد قطعات بسیاری که تهیه کردید و مارک های بی کیفیت داشته اند افتاده اید. در بسیاری از قطعات Renew اگر تعدادی قطعه را در کنار هم قرار دهیم، متوجه تفاوت در محل قرارگیری برچسب قطعات، ناهماهنگ بودن ضخامت نوشته ها و … می شویم.

چند-نمونه-از-قطعات-الکترونیکی-renew

تصویر 11 – تعدادی از یک قطعۀ الکترونیکی Renew در کنار هم

حتی در دسته بندی آی سی های صنایع حساس نیز، استفاده از آی سی های الکترونیکی تقلبی مشاهده شده است. آی سی هایی مثل تصویر زیر بدون مارک شرکت سازنده و برچسبی با جنسی بی کیفیت و همچنین با چشم غیر مسلح می توان تشخیص داد که با روشی جوهر افشان بی کیفیت چاپ شده اند. در برخی موارد غلط املایی در نوشتن برخی مشخصات آی سی نیز مشاهده می شود.

برچسب-مارک-قطعات-الکترونیکی-تقلبی

تصویر 12 – آی سی بدون نام شرکت و برچسبی بی کیفیت

شرکت های تولید کننده قطعات الکترونیکی اورجینال، در بحث برچسب مشخصات قطعات الکترونیکی به جایگاه منظم این برچسب ها اهمیت می دهند. اما در قطعات الکترونیکی تقلبی شاهد خارج شدن برچسب قطعات از کادر مربوطه هستیم. حتی برخی مواقع نوشه ها از روی حفره های روی قطعه نیز عبور می کنند.

درج اطلاعات غلط بر روی قطعات الکترونیکی

درج اطلاعات غلط به انواع مختلف نیز در قطعات Renew متداول است. از جملۀ آنها می توان به غلط های املایی، مغایرت تاریخ روی جعبه و تاریخ روی قطعه، درج تاریخ تولید مربوط به آینده و … اشاره کرد.

مشخص بودن مارک قبلی و جدید قطعه

برای تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی اگر کمی دقت بخرج دهیم می بینیم که در برخی از قطعات Renew حتی می توان اثراتی از مارک قبلی قطعه را نیز مشاهده کرد.

اثرات-renew-قطعات-الکترونیکی

تصویر 13 – مشخص بودن مارک قبلی و جدید قطعه

تکه های فلزی بیرون از بدنۀ پلاستیکی آی سی

شاید یک تکۀ فلزی که از اطراف قطعه بیرون آمده باشد را در بسیاری از IC های الکترونیکی مشاهده کرده باشیم. این مورد از شرکت های سازندۀ تراشه بعید بوده و از موارد قطعات Renew است.

تکه-فلزی-خارج-از-آیسی

تصویر 14 – تکه فلزی خارج از بدنۀ آی سی

وجود مایع فلاکس و حتی قلع بر روی قطعه

در برخی قطعات Renew حتی مایع فلاکس که در مونتاژ قبلی قطعات یا در اثر دمونتاژ آنها بر روی قطعه باقی مانده نیز به درستی پاک نمی شود (آموزش مونتاژ و لحیم کاری). این مورد را در تراشه های زیر می توانید مشاهده کنید.

مایع-فلاکس-روی-قطعات-تقلبی

تصویر 15 – مایع فلاکس بجا مانده بر روی قطعات تقلبی

قطعات-الکترونیک-دمونتاژ-شده-تقلبی

تصویر 16 – اثرات بجا مانده از قلع بر روی پایه های قطعات الکترونیکی

اثرات موجود بر پایه های آی سی های BGA تقلبی

در فرایند دمونتاژ و پاک سازی آی سی های BGA، اثرات آن به سختی از بین می رود. افرادی که چشمشان با پایه های قطعات BGA در زیر میکروسکوپ آشنا است، یک قطعۀ BGA تقلبی که فرایند دمونتاژ و پاک سازی آن به درستی انجام نشده را می شناسند.

قطعات-الکترونیکی-تقلبی-bga-renew

تصویر 17 – اثرات بجا مانده بر روی پایه های قطعات BGA تقلبی

مشکل در بدنه و پایه های قطعات THD

با توجه به فرم پایه ها و جنس و شکل بدنۀ برخی قطعات THD، ساخت برخی از قطعۀ THD تقلبی (Counterfeit Electronic Components) از ساخت قطعات SMD نیز سخت تر است. لذا تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی THD نیز راحت تر است. در ادامه تصویری از اثرات قطعات THD تقلبی بر پایه و بدنۀ آنها را می بینیم.

قطعات-الکترونیکی-استفاده-شده-تقلبی

تصویر 18 – قطعات THD تقلبی

خازن های تقلبی

تصویر زیر گویای همه چیز هست که چطور در خازن های الکترولیتی به خصوص در ظرفیت های بالا، تقلب می شود. توجه شود که خازن های تقلبی به وفور پیدا می شوند. و یکی از دلایل مهم مشکلاتی مثل هنگ کردن سیستم ها، استفاده از خازن های نامرغوب است.

خازن-الکترولیتی-تقلبی

تصویر 19 – خازن الکترولیتی تقلبی

یکی از روش های خیلی خوب برای تشخیص خازن های SMD، نگاه کردن آنها در زیر میکروسکوپ است. در تصاویر زیر تفاوت کیفیت پکیج دو خازن تانتالیوم SMD اصلی و همچنین تقلبی را می بینیم.

خازن-تانتالیوم-اصلی-و-تقلبی

تصویر 20 – تفاوت کیفیت پکیج دو خازن تانتالیوم SMD اصلی و تقلبی در زیر میکروسکوپ

استفاده از حلال هایی مثل استون برای پی بردن به قطعات تقلبی

اگر با نگاه با ظاهر نتوانستیم تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی و تقلبی را انجام دهیم، می توانیم با استفاده از یک حلال مثل استون (Acetone) اقدام به پاک کردن نشانه ها و به طور کلی سطح قطعه کنیم.این کار به قول معروف دست اکثر قطعات الکترونیکی تقلبی (Counterfeit Electronic Components) را رو می کند. در زیر تصاویری از این مورد را می بینیم.

پاک-کردن-مشخصات-قطعات-الکترونیکی

تصویر 21 – پاک کردن نشانه های قطعات الکترونیکی تقلبی با استفاده از استون

می توانیم با ابزاری مثل گوش پاک کن اقدام به کشیدن استون بر روی سطح آی سی کنیم. گوش پاک کن نباید به رنگ روی آی سی آغشته شود.

پاک-کردن-آیسی-با-استون

تصویر 22 – آغشته شدن پنبه به رنگ قطعات تقلبی با استفاده از استون

تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی با توجه به عملکرد آنها

علاوه بر تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی و تقلبی از روی ظاهر آنها، می توانیم با استفاده از عملکرد آنها نیز به اصل یا تقلبی بودن آنها پی ببریم. این کار را با روش های تست مقاومت در مقابل حرارت و تست خازن و تست سلف می توانیم انجام دهیم. که در ادامه به تشریح آنها می پردازیم.

تست مقاومت در مقابل حرارت

برای پی بردن به اصالت و کیفیت مقاومت های مورد استفاده می توانیم دمای آنها را از دمای اتاق تا 70 درجه بالا ببریم و مقاومت آن را مشاهده کنیم. اگر با افزایش دما، مقدار مقاومت تغییر نکرد، یعنی مقاومتی با جنس فیلم فلزی با کیفیت داریم. اما در صورت تغییر کردن، مقاومت فیلم فلزی بی کیفیت یا مقاومت فیلم کربن داریم. در تصویر زیر نموداری از تست مقاومت در مقابل حرارت را می بینیم:

تست-مقاومت-با-افزایش-حرارت

تصویر 23 – تست مقاومت در برابر حرارت

  • خط سبز: مقاومت فیلم فلزی با کیفیت
  • خط زرد: مقاومت فیلم فلزی بی کیفیت
  • خط قرمز: مقاومت فیلم کربن

تست های خازن و سلف

به صورت تجربی و همچنین مطابق استاندارد SAE در مورد قطعات الکترونیکی اصلی و تقلبی، در صورتی که قطعات پسیو (خازن و سلف) از مراکز غیر معتبر خریداری نشوند، باید در هر 1000 عدد حداقل 50 عدد آنها تست شود. برای خازن باید موارد زیر تست شود:

  • ظرفیت و تحمل خازن در دمای اتاق، دمای حداقل و دمای حداکثر
  • جریان نشتی
  • ESR (الکترولیت)

و برای سلف باید القای آن در محدوده فرکانس و دمای کاری آن تست شود.

موارد تست شده باید مطابق با آنچه در دیتاشیت ذکر شده، باشد. در غیر این صورت نباید از قطعه مورد نظر استفاده کرد.

تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی با استفاده از X-ray

یکی دیگر از روش های تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی و تقلبی، استفاده از اشعه X است. در این روش می توان پی برد که آیا قطعه واقعاً همان قطعه مورد نظر ما هست یا خیر. همچنین می توان به کیفیت ساخت قطعات الکترونیکی پی برد. اگر با استفاده از تصویری که X-ray بدست می آید، نتوانیم این موضوع را درک کنیم، می توانیم تصویر را برای پشتیبانی شرکت سازنده ایمیل و از آنها راهنمایی بگیریم. در مواردی مشکلات فاحش در قطعات الکترونیکی می بینیم که نیاز به راهنمایی نیست و به صورت واضح مشکل در قطعه مشخص است. مثلاً قطعه فاقد چیپ سیسکونی (Silicon Die) است، یا این که پایه ها به چیپ سیکونی وصل نشده اند، یا این که تعدادی از پایه ها به چیپ وصل شده باشد. در تصویر زیر تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی دشوار نبوده و به صورت واضح هر 3 قطعه در تصویر زیر تقلبی هستند.

تصویر-اشعه-x-قطعات-الکترونیکی

تصویر 24 – تصویر X-ray از قطعات الکترونیکی

در برخی از موارد امکان دارد که تصویر X-ray از دو یا چند قطعۀ مشابه، متفاوت باشد(مثل تصویر زیر). در این مواقع باید از شرکت سازنده راهنمایی گرفت.

تصویر-اشعه-x-قطعات-مشابه

تصویر 25 – دو قطعه الکترونیکی مشابه با تصاویر X-ray متفاوت

قطعات الکترونیکی اورجینال دارای مدارات محافظ هستند. شاید جالب باشد که بدانید خازن های تانتالیوم Tantalum اورجینال دارای یک فیوز داخلی هستند. که در خازن های با کیفیت پایین این فیوز وجود ندارد. این مورد را می توانید با استفاده از تصویر اشعه X متوجه شوید.

تصویر-اشعه-x-خازن-تانتالیوم

تصویر 26 – تصویر اشعه x از خازن تانتالیوم اصلی و تقلبی

شرکت های مختلفی در ساخت دستگاه های اشعه X فعالیت دارند. از جمله این شرکت ها می توان به شرکت Hitachi  اشاره کرد. به طور مثال از دستگاه Hitachi EA6000VX می توان برای مشاهدۀ ساختار داخلی یک تراشۀ الکترونیکی استفاده کرد. البته کاربرد دستگاه اشعه X تنها برای تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی نیست. برای موارد دیگر مثل مهندسی معکوس بردهای چندلایه و پیچیده نیز می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.

دستگاه-x-ray

تصویر 27 – دستگاه x-ray

 

نتایج صفر تا صد تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی از تقلبی

  1. دانش شناخت قطعات الکترونیکی اصلی و تقلبی، برای تولید کنندگان و توزیع کنندگان در زمینۀ محصولات الکترونیکی امری واجب است.
  2. تولید قطعات الکترونیکی تقلبی، از دمونتاژ بردهای الکترونیکی معیوب سرچشمه می گیرد.
  3. به چهار روشِ خرید از تأمین کنندگان معتبر، تشخیص از روی ظاهر، تشخیص با توجه به عملکرد و تشخیص با استفاده از X-ray، می توان قطعات الکترونیکی اصلی و تقلبی را تشخیص داد.
  4. از روی ظاهر قطعات در برخی موارد با چشم غیر مسلح، برخی مواقع با ذره بین و یا میکروسکوپ و برخی مواقع با استفاده از استون، تا حدود زیادی می توان قطعات الکترونیکی تقلبی را تشخیص داد.
  5. با استفاده از تست الکتریکال مدار می توان به کیفیت مقاومت ها، خازن ها و سلف ها دست یافت.
  6. با استفاده از دستگاه X-ray می توان ساختار داخلی تراشه ها را دید و در مورد اصلی یا تقلبی بودن آنها نظر دقیق تری داد.

 

رضا اسدی

رضا اسدی

مدیر یوبرد، خالق و توسعه دهندۀ پلتفرم یوبرد، مجری پروژه های الکترونیکی، فعال در صنعت آسانسور، سابقه فعالیت در صنعت خودرو و همکاری در صنعت پزشکی و صنایع دیگر، آموزگار آموزش های یوبرد

سفارش پروژه میکروکنترلر یوبرد

زیرساخت مطمئن صنعت

جدیدترین تاپیک های الکترونیک

دومینوی تخصص در مهندسی الکترونیک

دومینوی تخصص در مهندسی الکترونیک

تخصص در مهندسی الکترونیک با انتخاب مسیر صحیح و استمرار در مسیر پیشرفت میسر می شود. هر سنگ مسیر، دومینو وار باعث حرکت دادن سنگ بعدی شود.

دانشگاه و صنعت در الکترونیک

دانشگاه و صنعت در الکترونیک باید با هم ارتباط داشته باشند. چرا باید ارتباط داشته باشند؟ در کشور ما وضعیت ارتباط دانشگاه و صنعت بخصوص در زمینۀ الکترونیک چطور است؟

اهمیت-تخصص-مهندس-الکترونیک

اهمیت تخصص مهندس الکترونیک

اهمیت تخصص مهندس الکترونیک در جایگاه، حقوق، آیندۀ یک مهندس الکترونیک را می بینیم.

متخصص الکترونیک کیست؟

متخصص الکترونیک کیست؟

متخصص الکترونیک کیست؟ کسی است که توانایی بالایی در حل مسئله در گرایش و سمت خودش داشته باشد. تجربه، شرط لازم متخصص الکترونیک و تشخیص متخصص الکترونیک را بررسی می کنیم.

24 دیدگاه ها

  1. بی نظیر بود. خیلی در این مورد تحقیق کرده بودم چیز درست و حسابی دست گیرم نشده بود. واقعا خیلی از مواقع از روی نوشته های روی قطعات میشه فهمید که تقلبی هستن. مثلا من یه مارک از قطعه CP2102 رو روی 100 تا برد لحیم می کردم هیچ مشکلی نداشت. ولی یه نوع دیگه رو که از یکی از فروشگاه هایی که شاید خیلی ها بشناسن می خریدم روی هر 100 برد شاید بگم 40 تاش مشکل داشت. هنوزم ازشون دارم. رنگ روشون خیلی شفافه ولی مشخصه که جوهر هستن و لیزری نوشته نشده. الان که این مطلب رو دیدم رفتم با استون کشیدم روشون کامل رنگشون رفت.

    پاسخ
    • سلام. خواهش میکنم. لطف دارید. بله خود من هم قطعات تقلبی زیاد میبینم.

      پاسخ
    • سلام آقا/خانم شریفی. فکر میکردم فقط خودم دچار این مشکل شدم. من هم cp خریدم خیلی اوضاشون خرابه. اصلا مشکلاتی خیلی عجیب براشون پیش میاد. مثلا مدار یه ساعت کار میکنه بدون مشکل. بعد یهو دیگه کار نمیکنه. بعد سه روز دیگه وصل میکنم کامپیوتر کار میکنه. سه ساعت بعدش از کار میفته. خروجی ولتاژش افت میکنه و باعث عملکرد بد مدار میشه. از جناب اسدی هم تشکر میکنم بابت این پست. خیلی عالی بود. برای هر مهندس الکترونیک و هر کسی که تو زمینه خرید آی سیه حداقلش یه میکروسکوپ لازمه واقعا

      پاسخ
    • حدود بیست سال است که در زمینه تعمیرات و طراحی و ساخت مدارات الکترونیکی و مخابراتی و …فعالیت دارم. قطعات الکترونیکی سه دسته اند. دسته اول که یادش بخیر اون قدیمها وجود داشت که قطعات اورجینال فقط ساخت آمریکا(شرکتهای موتورولا و تگزاس اینسترومنت و…) یا ساخت ژاپن(شرکتهای سانیو و میتسوبیشی و هیتاچی و توشیبا و NECو پاناسونیک و…) و یا ساخت هلند و آلمان(بیشتر شرکت فیلیپس) بودند.از نشان بارز این قطعات این بود که همگی به رنگ سفید پررنگ که با هیچ حلالی پاک نمیشد روی آنها نام قطعه و کارخانه و یا کشور سازنده چاپ شده بود و فقط با سمباده زدن میشد آنها را پاک نمود و عملکرد آنها در مدار بسیار عالی بود و به نظرم تقریباً تمام شرکتهای سازنده اصلی قطعاتشون عالی بود و نمیشد گفت فرقی بینشون بود. امروزه این نوع قطعات دیگر یافت نمیشود مگر آنکه فروشنده ای از قدیم داشته باشد و یا از بوردهای قدیم الکترونیکی مثل رادیو و تلویزویونهای اوراقی بتوانین مثل اون دوست عزیز درآورید البته باید بسیار مراقب باشید قطعه هنگام جداسازی از بورد نظر زیاد حرارت نبیند. با گذشت زمان کارخانجات چند ملیتی شدند و دسته دوم از قطعات پدید آمدند. این دسته از قطعات تحت لیسانس همان کارخانه های اصلی در کشورهای چین و تایوان و تایلند و مالزی و فیلیپین و اندونزی و…تولید میشوند که البته اینها هم خوب هستن و امروزه آنها را به عنوان قطعات اصلی میشناسند هر چند در واقع درجه دوم هستند و تا حدود 80درصد کیفیتشان مانند دسته اول می باشد. این قطعات نام قطعه یا بر روی آنها لیزی حکاکی و چاپ شده و حتی در صورت پاک شدن با استون میتوان زیر نور بازهم نام آنها را بر روی قطعه مشاهده نمود. دسته سوم قطعات تقلبی یا همان فیک هستند که یا به کلی معیوب هستن و یا عملکرد مناسبی در مدار ندارند(مثلاً هنگام کارکرد در مدار الکترونیکی ریپل میزنن یا به شدت گرم میشوند) و راههای تشخیص وشناسایی آنها در این صفحه به خوبی توسط نویسنده محترم آقای مهندس اسدی عزیز بیان شده است.
      با تشکر

      پاسخ
    • سلام دوست عزیز. ممنون از به اشتراک گذاشتن نظر و دانشتون. موفق و سرافراز باشید

      پاسخ
    • با سلام به راحتی میتونین از اینماد شکایت کنید یا با تهدید به شکایت مرجوع نمایید.

      پاسخ
  2. ممنون از مطلب بسیار آموزنده ای که زحمتشو کشیده بودین. عالی بود
    فقط پیشنهاد میدم ، لیست شرکت های معتبر داخلی یا خارجی که بشه ازشون با اطمینان بیشتری قطعات الکترونیکی رو خریداری کرد هم کعرفی کنین.
    این برای اکثر تولیدکننده ها خیلی مهمه که هر جنسی رو به قیمت بخرند. شاید همه دنبال جنس باکیفیت خیلی بالا نباشند ، ولی میخوان تا بابت همون جنس کیفیت متوسط ، پول جنس درجه یک رو نپردازند.

    پاسخ
    • خواهش میکنم. لطف دارید. بحث در مورد این موضوع بسیار زیاد هست. صلاح نیست که در یک مطلبی که عموم در زمان های مختلف می بینن شرکتی رو معرفی کنیم و در مورد کیفیت اون صحبت کنیم. ممکنه در زمان دیگر کیفیت شرکتی که بد بوده خوب شود و برعکس و دلایل دیگر.

      پاسخ
  3. بی نظیر بود. آقای اسدی بنده خیلی از شما شنیده بودم. با سرچ توی نت این پست رو دیدم و دیدم که نویسنده اون شما هستید‌. جسارتا شما کلاس خصوصی برای شرکت ها برگزار می کنید؟

    پاسخ
    • سلام وقت بخیر. تشکر. بله در آینده این امکان در سایت برقرار خواهد شد. اما درحال حاضر میتونید از طریق ایجاد تیکت از طریق حساب کاربریتون این مورد رو مطرح بفرمایید.

      پاسخ
  4. سلام. از مطلبی که گذاشتید خیلی ممنونم و اینکه بسیار آموزنده بود. من هم یه میکروکنترلر ARM خریدم دیدم خیلی اذیت میکنه و پروگرام نمیشه. از روش هایی که نوشته بودید یک مورد روی این تراشه دیدم و فکر کنم تقلبی باشه.

    پاسخ
    • سلام وقت بخیر. خواهش میکنم. بله قطعات تقلبی زیاد شدن.

      پاسخ
  5. سلام.سپاس از مطلب مفیدتون.بالا رفتن نرخ ارز، تحریم ها،و…. باعث شده هر روز کیفیت قطعات الکترونیک کمتر بشه.واقعا دیگه ازار دهنده س.روزها روی یه مدار کار میکنی اما…..//ایا کسی از هموطنان فروشگاهی میشناسه ک بشه با اطمینان خاطر ازش خرید کرد؟من از سر ناچاری بعضا برای تهیه بعضی قطعات نوع کارکرده اما اوریجینال رو استفاده میکنم.در طی شش ماه گذشته دهها وسیله با کیفیت دست دوم(تلویزیون ژاپنی ،سیستم های الکترونیکی شرکتهای معتبر،……)رو خریده اوراغ میکنم تا از خازن،مقاومت،…..با کیفیت اونا بردارم.ولی جزچندقطعه عمومی بیشتر قطعات رو باید خرید.چون شهرستان هستم از خرید اینترنتی استفاده میکنم و تقریبا از همه فروشگاههای مشهور مجازی خرید کردم ولی حاصل رضایت بخش نبوده.باز هم خواهشم رو تکرار میکنم.اگه کسی میشناسه جائی رو ک میشه ازش قطعات اصل خرید لطفا معرفی کنه.البته طبیعیه ک قیمت قطعات اصل بالاتر باشه.از اینکه سخن ب درازا کشید پوزش میطلبم.

    پاسخ
    • سلام خواهش میکنم. اصلا نمیشه اسم فروشگاهی رو گفت. خیلی موارد تاثیر گذار هست. بنده هم فروشگاهی را نمی شناسم که تمامی قطعات آن اصلی و معتبر باشد و همچنین با تغییر مدیریت فروشگاه در زمان های مختلف هم کماکان قطعات اصلی باشد، که خدمت شما معرفی کنم.

      پاسخ
  6. با سپاس فراوان از مطلب آموزنده ای که قرار دادید.

    پاسخ
    • خواهش میکنم. ممنون از نظرتون

      پاسخ
  7. سلام
    خیلی خوب بود
    ممنونم????????????????????????

    پاسخ
    • سلام. ممنون از نظرتون. موفق باشید

      پاسخ
  8. ممنون جناب اسدی بسیار اموزنده بود

    پاسخ
    • سلام. خیلی ممنون لطف دارید

      پاسخ
  9. جناب اسدی برای عمور اموزشی برای شناسایی قطعات تقلبی امکان برگذاری دوره های اموزشی در شرکت ما برای کارکنان ما دارید ؟

    پاسخ
    • فعلاً با توجه به محدودیت زمانی افتخار این رو که در خدمتتون باشم ندارم. ان شاءالله تا حدود سه ماه دیگه امکان رزرو کردن آموزش یا مشاوره به سایت اضافه میشه و میتونید رزرو کنید.

      پاسخ
  10. مطلب خیلی خوبی بود. ممنون از اینکه وقت گذاشتید.

    پاسخ

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیگر آموزش های یوبرد

آموزش طراحی PCB و نویز یوبرد

تجسم دنیای الکترونیک

آموزش زبان C و MISRA-C یوبرد

گام نخست دنیای میکروکنترلر

آموزش ARM STM32 یوبرد

شروع بازی ST

آموزش FreeRTOS یوبرد

زمان واقعی در میکروکنترلر و پردازنده های کوچک با FreeRTOS

آموزش آردوینو یوبرد

جادۀ آسفالت میکروکنترلر

آموزش ماژول های SIM800 یوبرد

تلفن همراه صنعت

آموزش زبان ++C و ++MISRA-C یوبرد

لمس شی گرایی در میکروکنترلرها

آموزش میکروکنترلرهای AVR یوبرد

شاهکار 8 بیتی Atmel

آموزش میکروکنترلرهای LPC یوبرد

یادگار فیلیپس

آموزش های شاخص

دانلود

لطفا برای دریافت لینک دانلود اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید
ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 4 دقیقه است